UL COLOR s.r.o.

Barvy, které k sobě ladí

Při návrhu vhodných doplňků do interiéru se často potýkáme s tím, zda nám bude vše barevně ladit (např. závěsy k sedačce, barevný polštář ke koberci nebo ozdobná dečka k váze). Zařídíme si pokoj, nakoupíme nové věci a po vybalení najednou zjistíme, že se k sobě vůbec nehodí, barevná kombinace nevypadá dobře, působí rušivě až nepříjemně a radost z nových věcí je pryč.


Začněme primárními barvami – žlutá, modrá a červená. Smícháním každé dvojice těchto barev získáme tzv. sekundární barvy (oranžová, zelená a fialová). Následným smícháním primárních a sekundárních získáme širokou paletu barev – modrofialová, žlutooranžová, zelenožlutá a modrozelená. Dále máme neutrální barvy - bílá černá a šedá a ty je možné kombinovat se všemi těmito barvami.

Barevnou harmonii avšak bez výstřednosti docílíme použitím barev, které jsou si blízké. Například tmavě oranžová, cihlová a vínová nebo žlutá, oranžová a tmavě oranžová atd. Použijeme-li odstíny stejné barvy tzv. tón v tónu, vytvoříme uklidňující a vyvážený dojem v místnosti.

Teplé a studené barvy v interiéru

Teplé barvy (žlutá, oranžová, červená + odstíny těchto barev) použijeme vždy, potřebujeme-li v prostoru navodit klidnou, intimní a příjemnou atmosféru.  Tyto barvy se používají převážně v pracovnách, dětských pokojích, obývácích a ložnicích.

Studené barvy (zelená, modrá, fialová + odstíny těchto barev) najdete v interiérech, kde nepotřebujeme prostory opticky zvětšit a kde netrávíme spoustu času. Hodí se do koupelen, osvětlených chodeb a někdy také do kuchyní.

Pokud chceme na něco v prostoru upoutat, měli bychom zvolit barvy v kontrastu. Toho docílíme kombinací teplé a studené barvy. Ovšem pozor, je potřeba volit jednu barvu tmavší a jednu světlejší (žlutá – fialová, oranžová – modrá, červená – zelená). Nikdy ne tmavé odstíny teplých barev a tmavé odstíny studených barev.

Barevná kombinace se musí hlavně líbit vám

Při výběru barev dejte také na svůj instinkt a své pocity. Co se líbí druhým nebo co je zrovna módní, nemusí se líbit vám. Jakákoliv barevná kombinace, která se líbí vám, a máte z ní příjemné pocity je dobrá. Jde o váš domov a vy v něm budete žít.

+420 722 924 741