UL COLOR s.r.o.

Jak na nás působí barvy v interiéru

Je známo, že barvy ovlivňují naši náladu. Některé odstíny nás příjemně naladí a povzbudí, jiné naopak vyvolávají pochmurné pocity. Vhodně zvolenou barvou v interiéru lze zcela změnit vnímání místnosti.


Červená barva - je silná a energická barva. Patří do skupiny teplých barev. Podporuje chuť k jídlu, vzbuzuje emoce a poutá pozornost. Symbolizuje tep života a vnímáme ji jako symbol lásky, ale i nenávisti, nebezpečí a energie. V interiéru je zapotřebí ji využívat velmi uvážlivě. Pokud zvolíme červenou barvu jako výrazný barevný tón, hodí se do kterékoliv části domu. V místnosti dokáže zvýšit pocitovou teplotu až o 2°C.

Modrá barva - barva moře. Evokuje dálky, klid a pohodu. Podporuje duševní činnost a je velmi vhodná pro relaxování. Nepodporuje chuť k jídlu. Nehodí se proto do kuchyně, ale spíše do pracovny, koupelny nebo do ložnice.

Žlutá barva - vyzařuje intenzivní a silnou energii. Je to barva slunce, proto ji vnímáme jako jasnou, zářivou a teplou. Má největší světelnost v místnosti a opticky zvětšuje. Stimuluje myšlení a zlepšuje mozkovou činnost, v interiéru se velmi dobře hodí do pokojíčku, zejména pro hyperaktivní děti.

Zelená barva - barva přírody. Podporuje kreativitu a hravost. Navozuje pocit regenerace, uklidnění, podporuje koncentraci a zlepšuje paměť. Je to nejvíce relaxační a pozitivní barva. Hodí se do knihovny, studovny a k odpočinku a tam kde potřebujeme povzbudit tělo.

Oranžová barva - barva radosti, optimistu a elánu. V interiéru dokáže oranžová barva navodit pohodu, teplo a je výborná pro doplňky a dekorace. Podporuje chuť k jídlu. Je-li místnost větší, volíme její jemnější tóny (meruňková, broskvová) naopak pro menší plochy se nemusíme bát sytějšího tónu.

Fialová barva - barva ducha a magie. Působí rafinovaně, originálně a tajemně. Fialově laděný interiér vytváří zajímavou a slavnostní atmosféru. Jemná fialová barva se hodí pro klidné odpočívání a relaxaci, ale využít ji lze i pro soustředění v kanceláři.

Hnědá barva - vyjadřuje teplo domova a má spojitost s přírodou a přírodními materiály. Vyvolává pocit bezpeční, stability a klidu. V interiéru působí velmi teplým a uklidňujícím dojmem. Má mnoho odstínů a lze ji úspěšně kombinovat i s kontrastními barvami. Hodí se například do ložnice či obývacího pokoje, v obou případech dokáže navodit útulnou a intimní atmosféru.

Závěrem

Výběr vhodných barev do místnosti je velice důležitý, obecně platí, že do ložnice se nehodí povzbuzující barvy, ale naopak uklidňující, v pracovně se vyvarujte příliš tmavých odstínů, mohou Vás při práci rušit a brzdit, teplé barvy navozují útulnost a teplo domova.

+420 722 924 741