UL COLOR s.r.o.

Jak vymalovat byt - 2. díl

V dnešním díle se zaměříme na správnou přípravu podkladu. Ta je totiž základním klíčem k úspěchu celého malování. Správná příprava stěn na malování výrazně ovlivní konečný výsledek. Podklad, na který budete nanášet novou malbu, by měl být čistý, bez olupující se barvy, prachu, skvrn a nerovností. Vyřešit je třeba také různé praskliny a vypoukliny. Jedině tak se nebudete muset obávat pozdějšího loupání nebo drolení nové barvy.


Připravte zeď na nový nátěr

Správná příprava spočívá v několika krocích:

  1. Odstraňte staré nátěry a malbu - pokud předchozí nátěr špatně přiléhá ke zdi nebo máte již několikátou vrstvu nátěru, odstraňte ho škrabkou. Starý nátěr se lépe odstraňuje, je-li zeď navlhčená. Zdi navlhčíme štětcem nebo houbou a poté na ně použijeme speciální malířskou škrabku, kterou vrstvy oškrábeme. Je-li původní nátěr ještě dobrý a není třeba ho škrábat, očistěte zeď nasucho nebo ji umyjte vlažnou vodou se saponátem.
  2. Zahlazení nerovností a děr - omítka určená k nátěru musí být pevná, dostatečně drsná, suchá a nesmí se drolit. Poklepáváním po zdi zjistíte, zda není omítka někde zvětralá a zda dobře drží. Pokud zjistíte pod povrchem duté místo, nezbývá vám nic jiného, než omítku opravit. Díry po obrazech opravte nejlépe stěrkovací hmotou. Dříve hojně využívaná sádra se již nedoporučuje. Vytvoří příliš hladký povrch, který je po vymalování vidět, navíc se po určité době začne drolit a praskat. Moderní stěrkovací hmoty mají vysokou pevnost a jsou vhodné i do vlhkých prostor. Na větší nerovnosti na zdi, jako jsou spáry ve stropě panelového bytu, je třeba použít perlinku nebo její variace – bandáže, sklovápnité tapety atd. V našem obchodě vám rádi doporučíme a poradíme co je nejvhodnější.
  3. Zbavte stěny plísní - objeví-li se vám na stěně plíseň, je třeba ji zlikvidovat hluboko do materiálu. Pokud zeď pouze přetřete novým nátěrem, plísně se nezbavíte a po čase se objeví znovu. Plísní postižený povrch je třeba nejprve vysušit, následně sedřít zasaženou plochu popřípadě vyškrábat škrabkou do hloubky. Místo a nejbližší okolí poté ošetřete přípravkem proti plísním. Při odstraňování plísní pracujte vždy s ochrannou rouškou!
  4. Penetrační nátěr - po oškrábání následuje penetrační nátěr, který zeď zpevní a zároveň vytvoří podklad s nižší a rovnoměrnou savostí.

Více v článku Penetrační nátěr - podceňovaná úprava povrchu

Nová omítka

Máte novou omítku? V takovém případě máte celé malování zjednodušené. Stěnu stačí pouze očistit od prachu, nanést jeden penetrační nátěr a můžete začít malovat. Nové omítky by měli mít čas dostatečně vyzrát – minimálně jeden měsíc. Pokud nemáte tolik času, lze použít speciální přípravky, které tuto dobu zkrátí.

Články s podobnou tématikou:

Jak vymalovat byt - 1.díl
Penetrační nátěr - podceňovaná úprava povrchu

+420 722 924 741