UL COLOR s.r.o.

Natíráme dřevo - 2. díl

Plánujete natírat dřevěný plot, zahradní domek, nábytek nebo pergolu? Chcete, aby dřevo vypadalo pěkně po dlouhou dobu?


V minulém díle jsme se seznámili s přípravou dřevěného podkladu pro natírání, jelikož pro správný výsledek je důležité, aby byl povrch dřeva řádně připraven a očištěn. V dnešním díle se zaměříme na barvy a laky.

Čím dřevo natírat?

Aby dřevo budoucí nátěr dobře přijalo a bylo chráněné proti hnilobě a před dřevokaznými škůdci, dřevo nejprve naimpregnujeme mořidlem, napouštědlem nebo impregnací. Nátěry náročnými olejovými a emailovými barvami jsou již minulostí. Dnes se používají krycí laky nebo lazurovací nátěry, jsou lehké a ponechávají dřevu jeho přirozený vzhled.

Krycí laky dřevo chrání a dekorují

Laky dělíme na alkydové (ředidlové laky, syntetické pryskyřice) a akrylátové, které jsou vodou ředitelné, rychleschnoucí a jsou bez zápachu. Krycí laky strukturu dřeva zcela překryjí, a proto jsou vhodné pro dekoraci méně hodnotných a poškozených druhů dřeva, obnovu starého nábytku, oken, dveří či zábradlí. Jejich výhodou je jednoduchá aplikace, rychlé zasychání, odolnost a k dispozici je velký výběr barevných odstínů.

Lazurovací laky jsou prodyšné a pružné

Výhodou lazur je, že většina z nich je ředitelná vodou a nezapáchají. Práce s nimi je díky tomu snadná a rychle schnou. Zachovají dřevu přirozený vzhled a částečně ho impregnují. Existují laky tenkovrstvé a silnovrstvé. Tenkovrstvé mají lepší impregnační vlastnosti a dodají dřevu přirozenější vzhled. Silnovrstvé v sobě spojují vlastnosti lazury i laku. Pro dokonalý výsledek musí být před aplikací dřevo dokonale očištěno, aby lazura dobře přilnula.

Krycí barvy pro upravený a hladký povrch

Barevné nátěry mají větší krycí schopnost a hodí se na dřevo, u kterého není požadavek na transparentnost. Například na staré dřevo, které ztratilo svůj přirozený vzhled a u kterého již nelze dokonale odstranit starý nátěr. V prodejnách barev a laků se většinou prodávají barvy ve stupnici RAL, nebo vám ručně namíchají odstín, jaký si přejete.

Pokračování příště.

Související články: Natíráme dřevo 1.díl

+420 722 924 741